trysilknut.com © 2008                    

 

Prosjekter

Lokalarkvivet:

Fra Universitetsbibloteket har laget fått samlet sammen lokalt stoff innen sang, dans og spill på 7 lydkasetter. Deler av dette stoffet er opprinnelig samlet inn av O.M. Sandvig, Sven Nyhus og Olav Sæta. Trysil Kommunale Musikkskole har tatt dette materialet i bruk. I tillegg er det innen laget samlet inn materiale på film/video, lydbånd og i skrift. Deler av dette materialet har kommet ut på CD. Se nedenfor.

Kilde CD utgivelse:



Trysil-Knut Dans og Spelmannslag har siden starten i 1973 arbeidet på mange måter for den lokale folkemusikken, mest i forbindelse med utøvelse, slik det er omtalt på andre steder i denne hjemmesiden. Selv om mye av tradisjonene er festet på film, video, bilder og lydbånd, så er dette det første prosjektet der de eldste tradisjonene innen sang, dans og spell er gjort tilgjengelig for "alle". Stoffet er i hovedsak hentet fra folkemusikksamlinga ved Universitetet i Oslo og er innsamlet av en rekke personer gjennom mange år. Fra dette materialet fikk TKDS i 1996 laget en samling kasetter som bl. a. har vært tilgjengelig på biblioteket. Den kommunale musikkskolen har tatt stoffet i bruk og rektor Terje Østby har arrangert flere av melodiene for forskjellige blåsergrupper. Trysil Musikklag har også benyttet noe av dette. Disse båndene igjen har dannet grunnlaget for denne CD-en som Olav Sæta har hatt det faglige ansvaret for. Det kan spesielt nevnes at de eldste opptakene på denne CD-en (voksrull, 1922) ble til takket være O.M. Sandvik som fraktet det tunge opptaksutstyret på sykkelen sin fra Elverum til Flendalen i Trysil, en distanse på omtrent 10 mil en vei! CD-en som i alt har 64 spor, består av vokalt og instrumentalt (mest fele) stoff. Det dekker bl.a. bånsull, lokk, laling, salmer og dansemusikk med flere innslag av Trysils egen bygdedans, runnomen. Med CD-en følger et hefte med kort omtale av hvert av sporene, deriblant henvisning til varianter, til kilder for leken og til feleverket (Norsk Folkemusikksamling).
Denne CD-en burde ha interesse langt utenom Trysil!

CD-en fåes kjøpt for kr 150 + postens gebyrer/porto ved henvendelse til utgiveren Trysil-Knut Dans og Spelmannslag, 2420 Trysil, e-post: leder@trysilknut.com  Husk nøyaktig adresse og forsendelsesmåte.

Skoleprosjektet:

Et interessant prosjekt startet opp for noen år siden. Fire lokale og erfarne utøvere i folkedans- og musikk har utarbeidet et undervisningsopplegg rettet mot grunnskolen som etter ny læreplan skal formidle videre lokale tradisjoner bl. a innen folkemusikk og folkedans. Opplegget inneholder materiell som lærerne kan bruke i sin undervisning. Det hele startet opp med konsertopplegg og kurs på barneskoler i Trysil. Opplegget ble meget godt tatt i mot av elvene (og lærerne). Dette kan være en ny vei å gå for å nå nye generasjoner med gammelt tradisjonsstoff! I hvert fall er dette en aktivitetsform som er ny for lag i vårt distrikt. Konserten er senere vist flere steder i Hedmark. Det har også vært forespørsler om opplegget fra andre kanter av landet.

Tradisjonsseminar:

Laget har i de siste årene arrangert tradisjonsseminar innen dans, spill og vokal. Etter at HF sluttet med sine årlige seminar har dette vært det eneste seminar innen vår tradisjon av særlig størrelse i fylket vårt. Hvert år er det nye bygdedanser, instrumenter og vokalopplegg. Det er lagt vekt på å benytte gode og anerkjente instruktører, deltakerne har da også vist å sette pris på dette. De fleste deltakerne kommer fra Hedmark, men vi har også hatt med folk fra langt inn i Sverige. Laget vil fra 2008 erstatte seminarene med et årlig stevne med tevlinger, konserter og seminarer i dans og spell (Trysil-Knut-leken), se annet sted på vår hjemmeside.

Tevlinger:

Laget har hatt store arrangementer, flere HF-stevner og med landskappleiken i 1989 som det største. Medlemmer deltar også årlig på stemner og i kappleiker. Det har blitt en rekke gode plasseringer i bygdedans, halling og felespill, bl.a. i Landskappleiker (flere førstepremier). Resultater mm under menypunktet Arkiv.

Laget har de siste årene hatt samarbeid med andre lag i Trysil, spesielt Trysil 2radern og Østavind med felles øvinger, turer mm.

Uansett deltaking i arrangementer: For enkeltmedlemmene er det viktigste å kunne møtes uformelt på øvingskvelder og ha det trivelig sammen med en sunn og artig aktivitet.


 

 

 

 

Laget er tilsluttet Landslaget for Spelmenn (LFS) og Hedmark Folkemusikklag. 
I formålsparagrafen står det:      - å bevare og føre videre folkedansen og folkemusikken i distriktet-.
For sin virksomhet har laget mottatt Trysil Kommunes Kulturpris i 1984 og Kulturminneprisen  for bevaring av Bjønndansen i 1997.